Cercar

L'Esport dels Dards La Diana

La diana homologada per la FCD

Les dianes anomenades de pèl o convencionals són les que antigament estaven fetes de pèl de camell i que en l'actualitat són de fibres de sisal premsat d’origen africà, brasiler o xinès.
 
El seu diàmetre és de 13 polzades (451 mm) i està dividida en 20 seccions radials. Cada secció està separada per un filferro de metall o una banda molt prima de metall.
 
Les dianes més apreciades són les que tenen el divisor més prim, com un fil, de manera que els dards tenen menys probabilitats de colpejar un filferro i no quedar-se clavats. Els números que indiquen les diferents seccions de puntuació de la diana també es fan normalment de filferro, malgrat que també els podem trobar impresos al seu lloc. Aquest tipus de diana és la més utilitzada i la homologada per la Federació Catalana de Dards.
 
Mes informació
La diana pot tenir l'origen en la secció transversal d\'un arbre. Un antic nom d'una diana és 'límit', que podria estar relacionat amb el fons dels barrils de vi, que eren les dianes originals, però la paraula, de fet, ve de la francesa que significa "blanc".
 
Hi ha variacions en el disseny d'una diana que comporten també diferents regles. En particular existeixen les dianes Yorkshire i la Manchester Perrigo, que difereixen de les plaques estàndards en el fet que no tenen els dos cercles més estrets i el doble centre de la diana. La diana Manchester Perrigo té un diàmetre més petit, amb una àrea de joc de només 25 cm de diàmetre amb doble i doble diana de només 4 mm.
 
També hi ha la diana anomenada de Londres 5, que és una altra variació que només té 12 segments numerats iguals: 20, 5, 15, 10, 20, 5, 15, 10, 20, 5, 15, 10, amb els dobles i triples d’un quart de polzada d'ample.
 
Per altra banda, existeixen les dianes electròniques de diàmetre de 13 polzades, anomenades de triple estret, i de diàmetre de 15 polzades, anomenades de triple americà o triple ample. Aquestes dianes estan reglades segons cada fabricant, no estan reconegudes per la World Darts Federation i generalment són considerades màquines recreatives d’oci.

Al reglament de competició trobareu les mides oficials i més informació, que podeu veure aquí.
 
Mides de la situació d'una diana:
 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a oferir una millor experiència i servei. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.